Az alkoholizmus tünetei akár rejtve is maradhatnak egy ideig

Amikor utazok, mindig azt érzem, hogy bár pénzt adtam ki, de csak gazdagodtam általa. Persze belföldön is csodás élmény kirándulni, utazni, mert olyan ékköveit és zugait ismerhetem meg csodás országunknak, amiket másként életem során nem tudnék felfedezni, de amikor külföldi országokba látogatok el, ott az idegen kultúrákkal való szembesülés nagyon sokat tanít önmagamról. Sokszor gondolok például a déli országok lakóira, akiknek megannyi nehézséggel kell szembenézniük nap mint nap. Persze most nem akarok belemenni az államok helyzetébe külön-külön, de ha csak az elmúlt évekre gondolunk, tudjuk, hogy nem feltétlenül rózsás a helyzet. Közben pedig mindenkinek tanítani kéne azt az életigenlést, kedvességet és kiegyensúlyozottságot, ami ott általában jellemzi az embereket. Vannak olyanok, akik szerint ha ilyet írok egy-egy nemzetről, az általánosítás, sőt mi több, pozitív diszkrimináció. Természetesen tudom, hogy nem lehet milliókat egy kalap alá venni, még azt mondom, hogy azokban az országokban, ahol több mint 5 alkalommal jártam, vagy éppen éltem, tudtam „hazahozni” olyan tanulságokat, amiket itthon alkalmazva gyakran tapasztaltam megrökönyödést.

A nyitottság például sokakat zavarba tud hozni, vagy a hátsó szándék nélküli, szívből jövő odafordulás, kedvesség. Persze ezzel most burkoltan a magyarságról is ítéletet mondok, kérem, hogy ne bántsanak ezért sem. Nem akarom idealizálni sem az olyan helyeket, ahol nem tartózkodtam életvitelszerűen, mert biztos vagyok benne, hogy nem csak az játszik be ilyenkor az embernél, hogy turistaként máshogy kezelik, mint egy ott élőt, hanem az is jócskán nyom a latba, hogy mi magunk is mások vagyunk, amikor nyaralunk. Kell idő, mire az ember „kibontakozik”, ugyanúgy, mintha otthon lenne, legalábbis próbálva alkalmazkodni az aktuális helyzethez. Mindenesetre örülnék annak, ha a déli pozitivitás – na de nem a toxikus pozitivitás! – és a nyitottság kis hazánkban is jobban jelen lenne. Talán kevesebben fordulnának az alkoholhoz vagy más szerekhez, ha kapcsolódásaink erősebbek lennének… De nem akarom osztani az észt, nem vagyok addiktológus vagy pszichológus, de még szociológus sem, csak most eléggé bennem van a téma, mert nemrég a Felépülők programról és az alkoholizmus tüneteiről olvastam online. Az egyik ismerősömnek volt ilyen jellegű segítségre szüksége, mert már évek óta az alkohol rabja, és bármivel is próbálkozott, nemigen történt nagy változás, sajnos már többször is visszaesett. Aztán szerencsére a családja megtalálta neki ezt a programot, ő pedig be is vállalta, legjobb tudomásom szerint most is éppen a programon vesz részt.

Ez egy 28 napos, bentlakásos elvonó tulajdonképpen, de nem a szó klasszikus értelmében, ugyanis itt kifejezetten otthonos környezetben, a Balatontól nem messze „épülnek” a résztvevők, csoportosan és egyénileg is sokat dolgoznak önmagukon. A cél, hogy ez alatt az intenzív négy hét alatt olyan megküzdési technikákat, rendszerben működést, önfegyelmet sajátítsanak el, amelyek segítségével a megszokott környezetükbe visszatérve is jól funkcionálhatnak majd. Akár úgy is lehet rá gondolni, mint egy átmeneti időszakra, ahol megtanulhatják a függők, hogy milyen az alkohol nélkül élni, és hogy mi mindent kaphat az élettől, ha lemond az imádott szerről. A sorstársak is ott vannak persze, nincs egyedül az ember, ami sok felismeréshez vezethet, kapcsolódási pontokat találhatnak és erősíthetik egymást az elhatározásukban, de azért nem szabad lebecsülni az önálló munka, a kitartás és az elhivatottság erejét. De nem kizárólag a többi résztvevőnél igaz ez a sorstársi helyzet. Ugyanis maguk a szakemberek is rendelkeznek saját élménnyel, hiszen nemcsak azt tudják, mik az alkoholizmus tünetei. Ők immáron absztinensként arra tették fel az életüket, hogy segítsék mindazokat, akik még talán nem látják a kiutat az alkoholbetegségből. Vallják, hogy nagy küzdelem ugyan, de élethosszig is fenn lehet tartani az absztinenciát, és a résztvevők is láthatják, hogy ha a segítőknek sikerült, akkor számukra sem lehetetlen! Ez egyébként egy Amerikából származó, bevett és sikeres módszeren alapul, gondoljunk csak a filmekben és sorozatokban található AA-csoportokra. Hasonlóan kell elképzelni a Felépülőket is: az AA-csoportok mentorai maguk is felépülő függők, ahogyan a Felépülők szakmai magva is.

Mivel a honlapon elég sok információ áll rendelkezésre, ezért érdemes töviről hegyire átnézni, átrágni magunkat az egyes menüpontokon. Ha valaki hozzátartozóként szeretne segíteni egy függőn, van rá mód, hogy elindítsa a folyamatot, de az alkoholbeteg beleegyezése és betegségtudata nélkül nincs siker, és nem indulhat el a programban sem. Ezért is előzik meg többek között előzetes felmérések, beszélgetések a programba való becsatlakozási lehetőséget. Jó hír egyébként, hogy a csoportok folyamatosan indulnak, és akár telefonon is kérhetünk tájékoztatást.

Emellett a felepulok.hu oldal erőssége az információgazdagság, akár a már említett, hozzátartozókat megcélzó részt nézzük, akár a nagyon informatív és magas szakmaiságot képviselő blogbejegyzéseket tekintjük meg. Érdemes ezen a részen elidőzni, megmondom őszintén, én itt ragadtam le a legjobban, és csomó olyan dolgot tudtam meg, amiről korábban fogalmam sem volt az alkohollal kapcsolatban. Úgy érzem, szerencsés vagyok, hogy testközelből nem találkoztam ezzel a történettel, és ez valószínűleg ritkaságszámba megy! Ezért is nagyon fontos ez a téma, mert sokan érintettek, és ahogyan a Felépülők is hangsúlyozza, természetesen nem csupán a függőket érinti a dolog, hiszen a közvetlen környezetükre is hatással van, amit tesznek, egyes esetekben pedig akár távolabbi személyekre is kihathat az életmódjuk. Éppen ezért a Felépülőknél a hozzátartozók kérdéseit is kiemelten kezelik, ők is részt vehetnek bizonyos formában a programban, ami szerintem nagyszerű hozzáállás. Eleve a függőségre egy egészen komplex jelenségként tekintenek, amiből sajnos nincs csodaszámra menő kigyógyulás, „csak” tünetmentesség érhető el.

Nagy akaraterő kell egy ilyen elhatározáshoz és az abban való kitartáshoz is, de amennyit eddig hallottam és olvastam a Felépülőkről, szerintem náluk minden segítség adott hozzá! Ha érintett vagy a témában, akkor szívből ajánlom, hogy látogass el a felepulok.hu oldalra!